فرض کنید شما یک ایده تجاری عالی دارید و طبیعتاً می خواهید آن را آنلاین کنید و با مخاطبان گسترده ای در سراسر ایران و جهان به اشتراک بگذارید. چه یک محصول عالی یا یک خدمات منحصر به فرد و یا فقط افکار روزمره شما! داشتن یک وب سایت برای موفقیت امروزه ضروری است چرا که همه چیز خوب و شیک است، اما از کجا شروع کنید؟ پلت فرم مناسب چه ویژگیهایی دارد؟ و در پایان چرا وردپرس را انتخاب میکنیم؟
امروز ما قصد داریم بهترین راه و ابزار طراحی سایت را به شما نشان دهیم، روش و پلتفرم های مختلف طراحی سایت از کدنویسی گرفته تا سیستم های مدیریت محتوایی چون وردپرس مورد بررسی و مقایسه قرار میگیرند تا ببینیم بهترین راهحل ساخت سایت کدام است، بیایید با اصول اولیه شروع کنیم.
معایب کدنویسی اختصاصی (سایتهای دستساز)
انتخاب بین سیستم مدیریت محتوا و کدنویسی اختصاصی برای طراحی وبسایت، تصمیمی مهم است که هر طراح یا صاحب وبسایتی باید با آن روبرو شود. هر دو روش مزایا و معایب خاص خود را دارند که باید به دقت بررسی شوند تا بهترین گزینه برای نیازهای شما انتخاب شود. در حالی که کدنویسی اختصاصی میتواند مزایایی مانند کنترل کامل و انعطافپذیری را ارائه دهد، اما معایب قابل توجهی نیز دارد. هزینه بالا، زمانبر بودن، نیاز به دانش فنی و عدم انعطافپذیری از جمله مهمترین معایب کدنویسی اختصاصی هستند.
- هزینه بالا
استخدام یک توسعهدهنده وب برای نوشتن کد اختصاصی میتواند پرهزینه باشد. اگر تصمیم بگیرید که یک وب سایت را به صورت دستی کدنویسی کنید، در نهایت باید بسیار بیشتر از هزینه طراحی با CMS پرداخت شود. چرا که شما مجبور به استخدام یک توسعهدهنده حرفهای هستید و این یک عامل بازدارنده برای کارآفرینان انفرادی و دیگر صاحبان مشاغل کوچک با بودجه کم باشد.
هزینههای نگهداری و بهروزرسانی کد در طول زمان نیز میتواند بالا باشد. برای بروز رسانی یا افزودن قابلیتهای جدید به وبسایت خود باید کد را به صورت دستی بنویسید، این به ویژه برای سایت های پیچیده با صفحات زیاد، بسیار دشوار است.
- برنامهنویس (کدنویس) حرفهای زیاد نداریم!
سیستمهای مدیریت محتوایی چون وردپرس توسط بهترین تیمهای برنامهنویسی دنیا نوشته شدهاند و مدام در حال بهبود و بروزرسانی هستند و این یعنی کیفیت کدها بسیار بالا بوده و قابل مقایسه با کدنویسی دستی نیست. متاسفانه برنامهنویسهای حرفهای بسیار کمی در ایران مشغول فعالیت هستند و پیدا کردن یک برنامهنویس حرفهای و قابل اطمینان بسیار سخت است.
- زمانبر بودن
توسعه وبسایت از ابتدا با کدنویسی اختصاصی، فرآیندی زمانبر است. برای برنامه نویسان با تجربه، ساخت یک وبسایت ساده، می تواند چهار تا شش هفته و یک سایت پیچیده ممکن است ماهها طول بکشد. علاوه بر نوشتن دستی کد، برای شناسایی و رفع خطاها زمان زیادی نیز صرف خواهد شد.
- نیاز به دانش فنی
برای مدیریت و بهروزرسانی وبسایت با کد اختصاصی، به دانش فنی بالایی نیاز است. برای ساختن یک وب سایت کاربردی از ابتدا، نیاز به یادگیری چندین زبان برنامه نویسی دارید این یعنی علاوه بر HTML و CSS، باید جاوا اسکریپت، پایتون و PHP را بدانید. همچنین در صورت بروز مشکل، به کمک یک توسعهدهنده وب نیاز داشته دارید.
- بروز رسانی سخت تر
مورد یک، تغییر یا افزودن ویژگیهای جدید به وبسایتهای با کد اختصاصی میتواند دشوار و پرهزینه باشد. چرا که برای هر تغییر جزیی یا ویژگی جدید نیاز به برنامه نویس دارید و این یعنی افزایش هزینه و از دست دادن زمان!
مورد دو، کدها به مرور زمان قدیمی و غیر بهینه میشوند، بنابراین شما همیشه باید چند تا برنامهنویس داشته باشید که نرم افزارها به روز باشند
مورد سه، موقع ارتقاء سایت و افزودن ویژگیهای جدید چالش به وجود میاد، ممکن است لازم باشد برای هر تغییر جزئی، کدها را به طور کامل بازنویسی کنید.
- حفظ امنیت سختتر
وبسایتهای با کد اختصاصی ممکن است در برابر هک و نفوذ آسیبپذیرتر باشند چرا که بهروزرسانیهای امنیتی باید به صورت دستی انجام شوند. همچنین در پروژههای عادی امنیت خوب رعایت نمیشود.
- محدودیتهای سئو
وبسایتهای با کد اختصاصی به صورت پیشفرض برای موتورهای جستجو (SEO) بهینه نیستند و برای بهبود رتبهبندی و سئو در موتورهای جستجو نیازمند تنظیمات دستی و هزینههای زیادی است.
- در دسترس نبودن پشتیبانی
مورد یک، در صورت بروز مشکل، ممکن است یافتن پشتیبان برای وبسایتهای با کد اختصاصی دشوار باشد.
مورد دو، شما به طور کامل به توسعهدهنده خود برای پشتیبانی و رفع اشکال وابسته خواهید بود. ضمن اینکه سایت و کسب و کار شما بسیار وابسته به یک شخص ثالث (برنامه نویس) است و این موجب نگرانی میشود که آیا کدها بهینه هستند؟ آیا در صورت نیاز به تغییر برنامه نویس، کدها قابلیت تغییر را دارند؟!
سیستم مدیریت محتوا چیست؟
سیستم مدیریت محتوا که اغلب به اختصار CMS نامیده می شود، نرم افزاری است که به شما در ایجاد، تغییر و انتشار محتوا در اینترنت کمک میکند. CMS ها معمولاً از دو بخش اصلی تشکیل شده اند؛ یک بکاند (برنامهنویسی و توسعه) برای ایجاد و سفارشی سازی وب سایت شما و یک قسمت فرانتاند (طراحی ظاهری) که نتیجه نهایی شما را به بازدیدکنندگان سایت نشان می دهد.
یک سیستم مدیریت محتوا (CMS) به شما کمک می کند بدون نیاز به تعامل مستقیم با کد، محتوا را در یک وب سایت ایجاد، مدیریت و اصلاح کنید. به عنوان مثال، به جای اینکه نیاز داشته باشید محتوای خود را به صورت دستی به HTML اضافه کنید، می توانید محتوای خود را با استفاده از ویرایشگر CMS (همانند وردپرس) وارد کنید و سیستم مدیریت محتوا نمایش آن را در سایت شما انجام می دهد. به طور مشابه، اگر زمانی میخواهید آن محتوا را در تاریخ دیگری ویرایش کنید، میتوانید به جای اینکه نیاز به ویرایش مستقیم فایل HTML روی سرور خود داشته باشید، وارد آن شده و با استفاده از همان ویرایشگر آن را ویرایش کنید.
سیستمهای مدیریت محتوا از وردپرس گرفته تا دروپال، جوملا، وب فلو و یا وبسایت سازهای مبتدی مانند اسکئور اسپیس (Squarespace) و ویکس (Wix) بسیار متنوع است. هر یک از این سیستمهای مدیریت محتوای محبوب، نقاط مثبت خود را دارند، از ویژگی کشیدن و رها کردن در Wix گرفته تا قالبهای زیبا در Squarespace، با این حال وقتی آنها را با وردپرس مقایسه می کنید، همه آنها کم می آورند.
سیست مدیریت محتوای وردپرس چیست؟
وردپرس (WP) نمونه کاملی از یک سیستم مدیریت محتوا است که در ابتدا در سال 2003 منتشر شد و برای خدمت به هر کسی که می خواهد یک وب سایت وبلاگ نویسی ایجاد کند طراحی شده است. اما ماهیت منبع باز (Open Source) و توانایی سفارشیسازی و بهبود آسان آن، به سرعت باعث شد تا به چیزی بسیار بزرگتر تبدیل شود. امروزه وردپرس به کاربران اجازه میدهد تا هر نوع وبسایتی ایجاد کنند و بسیاری از برندهای برتر همانند TechCrunch، Sony Music و BBC America قبلاً از این مزیت استفاده کردهاند.
اگر سیستم مدیریت محتوای فعلی شما، ویژگیهای مورد نیازتان را ندارد و یا نمیتوانید امکانات سایت را متناسب با نیازتان افزایش دهید (خاصیت مقیاسپذیری را ندارد)، اکنون زمان آن است که به همه چیزهایی که وردپرس ارائه میکند نگاه کنید. در اینجا 8 مزیت برتر وردپرس آورده شده است.
وردپرس فریم ورکی است مانند سایر فریم ورکها (react، djangoو لاراول و غیره)
این سوالی است که من زیاد میپرسم آیا باید وردپرس را برای ایجاد وبسایت یاد بگیرم یا باید خودم آنها را با html، cssو جاوا اسکریپت کدنویسی کنم. به نظر می رسد بسیاری واقعاً نمی دانند وردپرس چیست. تصورات غلط زیادی در مورد وردپرس وجود دارد، مردم فکر میکنند که وردپرس صفحهسازی است که فقط برای ساختن وبسایتها و وبلاگهای ساده استفاده میشود، در حالی که اگر یک وب اپ سفارشی میخواهید، باید خودمان آن را کدنویسی کنیم. اما واقعیت این است که شما در واقع می توانید هر نوع وب اپ سفارشی را با هر سطح پیچیدگی با وردپرس ایجاد کنید.
من مطمئن نیستم که بسیاری از مردم این را می دانند یا خیر، اما وردپرس در واقع فقط یک فریم ورک (چارچوب) وب عمومی است، در واقع بیشتر شبیه react js یا django برای پایتون است تا چیزی مانند wix که یک وبسایت ساز ساده است.
چرا توسعه دهندگان نیز باید wordpress را یاد بگیرند!
من همیشه به توسعه دهندگان توصیه می کنم حداقل وردپرس را امتحان کنند. این یک فریمورک دیگر است اما بسیار متفاوت از فریمورک هایی است که در صورت کدنویسی سفارشی یک وب سایت از آنها استفاده میشود.
فریمورکهای مختلف سطوح مختلفی از عملکرد را ارائه میدهند؛ به طور مثال فریم ورک react js سطح اولیهای از ویژگیها را در اختیار شما قرار میدهد، فریم ورک Ruby on Rails تعداد بیشتری ویژگی از برنامه شما را برایتان تنظیم میکند و سپس در انتهای طیف وردپرس قراردارد که قابلیت های زیادی را ارائه می دهد که اگر بخواهیم خودمان این قابلیت ها را بازسازی کنیم، ماهها طول میکشد. با یادگیری وردپرس، ما در واقع فرصتهایی را که داریم گسترش میدهیم، تعداد پروژههایی را که میتوانیم دریات کنیم، گسترش میدهیم. برخی از وبسایتها هستند که نمیتوانیم با استفاده از کد سفارشی در مدت زمان معقول و با هزینه مناسب در یک کسبوکار ایجاد کنیم. زمانی که یک مشتری از ما میخواهد وبسایتی ایجاد کنیم که بتوانند محتوا و محصولات خود را به آن اضافه کنند، به این فکر کنیم که چند ویژگی باید برای آنها پیادهسازی کنیم تا وبسایتی قابل استفاده داشته باشند!؟ اگر این کار را با کد سفارشی ایجاد کنیم، به معنای واقعی کلمه سالها طول می کشد تا آن را انجام دهیم، اما با وردپرس این کار به راحتی قابل انجام است و چقدر می تواند در زمان ما صرفه جویی کند.
وردپرس می تواند وبسایتهای پیچیده بسازد
اما باز بسیاری از مردم به این ویژگی ها نگاه می کنند و می گویند که خوب است اما شما فقط می توانید از وردپرس برای ایجاد وبلاگ استفاده کنید! اگر می خواهید یک وب اپ (برنامه وب) سفارشی ایجاد کنید باید از html، css و جاوا اسکریپت استفاده کنید و باید خودتان آن را از ابتدا کدنویسی کنید.
این ما را به دومین تصور اشتباه بزرگ از وردپرس می رساند که تنها برای ایجاد وبلاگ ها و وب سایت های محتوایی استفاده می شود. بنابراین در آن زمان همه فکر می کردند که وردپرس فقط برای ساختن وبلاگ است و بعد افزونه ای به نام woocommerce آمد و ناگهان می توانید یک فروشگاه کامل با فرآیند سبد خرید و تسویه حساب راه اندازی کنید و تاریخچه سفارشات را در وب سایت وردپرس خود راه اندازی کنید. پس از آن افزونه دیگری منتشر شد که وردپرس را به یک سیستم مدیریت یادگیری تبدیل کرد و افزونه دیگری به نام فیوز باکس که وردپرس را به یک وب سایت پادکست تبدیل کرد و احتمالاً تعداد زیادی افزونه املاک وجود دارد که وردپرس را به فهرست املاک تبدیل می کند.
نکته ای که من سعی دارم به آن اشاره کنم این است که هر بار که کسی چیزی جدید با وردپرس ایجاد می کند، تعریف وردپرس به نوعی گسترش می یابد. واقعیت این است که با وردپرس میتوانید هر وب اپ سفارشی را با هر سطح پیچیدگی بسازید، مطمئن نیستم که مردم متوجه این موضوع باشند یا خیر، اما وردپرس در واقع یک فریم ورک عمومی است که میتوانید با آن هر وب اپ را که میخواهید بسازید، در واقع حتی میتوانید وب سایت youtube.com و ubereats.com را بسازید که همه آن از وردپرس ساخته شده باشد. اینگونه است که ما می توانیم این همه پلاگین مختلف را ایجاد کنیم که کارهای مختلفی را انجام می دهند که لزوماً به وبلاگ نویسی مربوط نمی شوند.
وردپرس چگونه کار میکند
روشی که وردپرس کار می کند به این صورت است که وقتی برای اولین بار وردپرس را نصب می کنید یک پست تایپ (ِData/Post Type) در پایگاه داده خود به نام پست دارید که برای وبلاگ بوده و دارای عنوان و محتوا و بسیاری اطلاعات دیگر است. سپس می توانید یک تم یا قالب ایجاد کنید، تصور اشتباه در مورد تم ها این است که فقط ظاهر بصری وب سایت شما را تغییر می دهد، اما در تم ها انواع پست تایپ سفارشی میتوانید ایجاد کنید و این درست مانند ایجاد انواع دادههای سفارشی در پایگاه داده خود است. می توانید یک پست تایپ برای ویدیوهای یوتیوب، یک پست تایپ برای یک کانال و یک پست تایپ برای لیست پخش ایجاد کنید و سپس api های سفارشی برای این اتصال این پست تایپها در پایگاه داده خود ایجاد کنید.
بنابراین با توجه به این پس زمینه، شما فقط به نوعی در حال ایجاد انواع داده در پایگاه داده خود هستید و می توانید هر api را که می خواهید برای دستکاری آن نوع داده ها ایجاد کنید و تفاوت آن با یک وب اپ که از ابتدا با html، css و جاوا اسکریپت و برخی از فریم ورک هایی مانند react.js و node.js ایجاد شده چیست؟ هیچ تفاوتی بین این دو وجود ندارد. بنابراین آنچه من می خواهم شما متوجه شوید این است که ایجاد یک وب سایت با وردپرس بسیار شبیه به ایجاد یک وب سایت با هر فریم ورک دیگری است، این یک فریم ورک عمومی است.